Romkapsel

En serie om romfart: Velkommen til Romkapsel, der Eirik Newth og Nils Johan Halvorsen utforsker verdensrommet og romfartens fortid, nåtid og fremtid.

Vi, eller Eirik, svarer på lytterspørsmål

Dere spør - vi svarer! I måneder har dere sendt inn spørsmål om alt mellom himmel og lav jordbane - det er på tide å svare! Hvordan vil vi reagere og hva vil skje om vi finner liv på Mars? Vil Betelgeuse eksplodere? Hvordan er det egentlig med navigasjon i rommet, og den vektløsheten - hvordan fungerer nå den? Vi er også en tur innom vårt favorittobjekt Oumuamua, og tenker høyt rundt muligheten for å sende romsonder til de mystiske ismånene i det ytre solsystemet.
Les mer

Meteorittforsker og musiker Jon Larsen

Hver eneste dag bombarderes Jorda av steiner fra verdensrommet, meteoritter av ulike typer og størrelser. Jon Larsen, kjent fra gruppa Hot Club de Norvege, er mannen som oppdaget at de aller minste meteorittene kan finnes over alt rundt oss. Hans viktigste arbeidsredskap er magnet, plastpose og tesil! Vi har fått besøk av Jon i kapselen og snakker om veien fra scenen til laboratoriet, om hvordan forskermiljøet reagerte på hans ukonvensjonelle tanker og hva kornene fra verdensrommet kan lære oss.
Les mer

Møt mannen som leder Europa i verdensrommet

I denne ukens Romkapsel har vi virkelig storfint besøk. Jan Wörner, sjefen for den europeiske romorganisasjonen ESA (European Space Agency) var i Oslo nylig, og han tok seg tid til å snakke med oss om romfart og inspirasjon, ESA versus NASA og det spennende tiåret som ligger foran oss. Vi spør selvsagt om mulighetene for å få sendt opp en norsk astronaut snart og får et overraskende svar. Lytt for å finne ut hva Jan sa!
Les mer

Bør vi tenke oss om før vi sender bulldozere til Mars? Vi snakker med rometiker Andrea Owe

Romfarten har lenge vært en "etikkfri sone", der beslutninger om liv og død har vært tatt av ingeniører og forskere. Det vil fagfeltet "space ethics" gjøre noe med. Vi har invitert Norges første rometiker, Andrea Owe, opp i kapselen for å snakke om satellitter som stjeler stjernehimmelen, bjørnedyr på Månen og nasjonalparker på Mars. Kan vi ture fram som vi vil i rommet, eller har også mulig liv på Mars rettigheter vi må respektere? Hvordan sørger vi for at alle blir med på koloniseringen av Solsystemet - og er det i det hele tatt riktig å snakke om kolonisering?
Les mer

Hvorfor er norsk rompolitikk så døll? Vi snakker med rompolitiker Kårstein Eidem Løvaas – PLUSS STOR OVERRASKELSE!

Enn så lenge kan vi ikke drive romfart uten massiv statsstøtte, og derfor er rompolitikk viktig. Vi snakker med Høyres rompolitiske talsmann, Kårstein Eidem Løvaas, om hva vi satser på i Norge og den nye romfartsmeldingen “Høytflyvende satellitter – jordnære formål”. Hvorfor ble norsk romfart så nytteorientert og lite fokusert på utforskning og hvordan kan vi endre på dette? Kårstein kommer også med en rompolitisk gladnyhet vi i Romkapsel stiller oss 100% bak. Lytt så får du vite!
Les mer

Nils og Eiriks nær-astronautopplevelse med Gaute Einevoll

Gaute Einevoll, hjerneforsker og fysiker ved Norsk Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (puh!) på Ås, er den i Norge som er kommet nærmest å bli sendt opp i rommet av NASA. Vi snakker med Gaute om hva som gjorde at han søkte på astronautjobben på 1990-tallet, og hva slags tester han måtte gjennom for å bli godkjent. Hvordan oppleves det å utsattes for mange ganger tyngdekraften og spinne rundt i spykarusellen, og - ikke minst - hvordan føltes det å bli slått på målstreken av svensken (Christer Fuglesang)?
Les mer

Rom-jul spesial med Mars-ipan og Berlinerkranser

På tampen av sesongen reflekterer Nils Johan og Eirik over Julestjerna alle maser om for tiden og hva den kan ha vært i virkeligheten. De snakker om juleastronautene på Apollo 8 som spiste termostablisert kalkun og hyllet julenissen. Og ikke minst tar de opp et vondt og vanskelig tema. Det er på tide å snakke åpent ut om "Star Wars Holiday Special", George Lucas' forsøk på å skape en wookie-basert juletradisjon. Hvorfor ikke "Life Day" ble vår nye julaften finner du ut ved å høre på Romkapsel!
Les mer

Solstormer, satellitter og samfunnskollaps med Pål Brekke

Satellitter er en del av nabolaget til romkapselen, og er ikke minst livsnødvendige for alle nede på Jorda. De sørger blant annet for at du får TV og internett, presise værmeldinger og at du finner fram med GPS i bilen. Men utbrudd på Sola kan skape solstormer som kan slå ut satellittene våre, og i verste fall også ramme strømnettverket på bakken. Hvor stor er faren, hvordan kan vi beskytte oss og er det mulig at vi en dag rammes av en mega-solstorm som sender oss tilbake til steinalderen?
Les mer

En romkapsel full av astrofysikere!

I denne ukens romkapsel er det høyere astrofysikerfaktor enn normalt, da vi får besøk av forfatter, astroblogger og astrofysiker Maria Hammerstrøm. Hun er nylig kommet ut med "Den lille boka om universet" som presenterer den nyeste kunnskapen om verdensrommet på en fin og lettfattelig måte. Nils Johan hadde mange spørsmål om verdensrommet han brenner inne med, og her fikk han endelig sjansen til å stille dem! Vi snakker om beboelige soner rundt Sola, livets skjebne, svarte hull og mye annet.
Les mer

Kommer vi oss til Mars?

Å sende mennesker til Mars er det langsiktige målet til NASA, det kortsiktige målet til SpaceX og Elon Musk og kanskje også det litt hemmelige målet til kineserne. Men hvordan kommer vi oss dit, egentlig? Er det i det hele tatt trygt for mennesker? Og hva gjør vi når vi endelig kommer fram? Det er spørsmålene som opptar Nils Johan og Eirik i dagens podcast, og for å få svar på dem har vi invitert Marianne Vinje Tantillo fra Norsk Romsenter med i romkapselen.
Les mer

11 episoder til.
Last inn fler